Kedves Gazdik!

Ezen az oldalon tanítással, neveléssel kapcsolatos tippeket, tanácsokat, tapasztalatokat szeretnék megosztani veletek, hogy segítse a kutyával való közös munkát.

Tanítás során használt eszközök

Leggyakoribb eszközeink amit a kutyával való közös munka során használunk a nyakörv, póráz, és a jutalomfalat. Egyszerűnek hangzik így leírva, azonban mégsem mindegy, hogy milyenek ezek az eszközök.

Nyakörv és hám

Elsőként kitérnék a nyakörv és a hám használatára.

Nagyon sokszor látom, hogy a gazdik a tanfolyamokra hámmal érkeznek. Egyszerű az indok, mivel a kiskutya még nem tud laza pórázon közlekedni, húzza a pórázt és ilyenkor néha fuldokló hangot adhat. A gazda megijed, hogy ez kellemetlen a kutyának, esetleg rosszat tesz a nyakának és hámot tesz a kiskutyára. A hám kényelmes, nem jár fizikai fájdalommal a használata, így arra ösztönzi a kölyköt, hogy húzhatja a pórázt, míg a nyakörv feszítése kellemetlen (de nem okoz sérülést a kutyának), így arra ösztönzi a kedvencünket, hogy ne húzzon. Persze, ha ilyen egyszerű lenne nem kellene tanítanunk kutyáinkat a laza pórázos sétára. A tanítás során póráz rántásokkal és póráz lelazításokkal tanítjuk a kutyát, azonban ezek az információk (laza a póráz – pozitív megerősítés vagy feszül a póráz – negtív visszajelzés) hámon keresztül nem jutnak el a kutyához. Így mindenképpen azt javaslom, hogy tanítás és edzés alkalmával, nyakörvet használjanak a gazdik.

A hám is nagyon hasznos eszköz, kirándulások, hosszabb túrák, fürdőzés vagy futás esetén, de az alapengedelmességi feladatok tanítása során hátráltató eszköz.

Póráz

A kutya tanítása során az egyszerű, 1.5-2m hosszú textilpórázt javaslom. Szerencsére ez a leggyakoribb. Azonban a pórázoknak is vannak olyan változatai amik az edzések során zavaróak lehetnek.

– Ilyen például az állítható textilpóráz. Túl hosszú, rövidre állítva pedig két madzagot is kezelnie kell a gazdának, sok rajta a csat és a fém karika ami szintén zavaró tényező.
– A láncból készült póráz bánthatja a gazda kezét, ha rossz helyen fogja meg és nehezebb mint átlagosan a pórázok.
– A bőrpóráz nyúlik, így mikor tanítás közben alkalmazzuk, nem azonnali a korrigálásunk hatása, továbbá könnyebben elszakad.
– A flexi pórázt nehezen lehet kezelni a nagy műanyag része miatt. Továbbá ha nem fixáljuk le, folyamatosan feszül, ami rossz információt küld a kutyának, így oktatásra nem alkalmas. Azonban a flexi póráz nagyon praktikus séta közben, ha már a kutya tudja a szabályokat és már tud laza pórázon közlekedni.

Jutalomfalat

A jutalomfalatnak ínycsiklandozónak kell lennie. A kutya számára a kedvenc falatok a legmotiválóbbak. Így nagyon szagos és finom falatok kellenek, amire nem mindig alkalmas a száraz táp. Virsli, sajt, parizer, sült máj vagy az ehhez hasonló ételek kiválóan alkalmasak a kutya motiválására. Persze előfordulhat, hogy ezekre egy nagyon kajás kutya túlpörög, így visszafogottabb eledel szükséges a kutyusnak, ilyenkor a száraz táp is megfelelő lehet.

A kutya oktatása során rendszeresen használjuk a pozitív megerősítést, így amikor valamit jól csinál kedvencünk, jutalomfalatot kap. Abban a pillanatban kell megkapnia ezt a falatot, amikor a feladatot jól hajtotta végre és nem percekkel később. Így a jutalomfalatok pontos, időben történő adagolása nagyon fontos.

Ezel kapcsolatban problémát okoz az az általános negatív példa, hogy a gazdik nejlonzacskóban hozzák a jutalomfalatokat, aminek nagyon sok hátránya van.

Pl.: A gazda kéri az ül parancsot a kutyától, mire az leül. A gazdának épp zsebből kell etetnie, ami azt jelenti, hogy nem lehet a kezében a falat. Azonban a jutalomfalat a zacskóból nehezen kivehető, a gazda keze beleakad és sok idő mire kicsomagolják. Mire a kutya megkapja az ültetésért a jutalmat, igazából már (jó esetben) a pozícióban tartásért kapta meg a falatot és nem azért, hogy leült. Azonban sok esetben azt az időt, míg előkerül a falat nem tudják megvárni a kutyák, így felállnak és ilyenkor már nem lehet őket megjutalmazni a kért feladatért.

A fent leírtak miatt javaslom a jutalomfalat tartó erszények használatát. Fontos, hogy ebbe se tegyünk nejlont a tisztasága megóvásáért (sajnos szoktak bele rakni), inkább mossuk ki néha őket mosógépben vagy tejfölös dobozt rakjunk bele. Továbbá lehet szilikonból is kapni ilyen szütyőket, amit csak el kell öblíteni. Végül zsebből is lehet etetni a kutyát, olyan nadrágot használva amit nem sajnálunk.

Tehát a jutalomfalat használatakor a legfontosabb, hogy könnyen és gyorsan ki tudjuk venni a falatokat a zsebünkből munka közben.

Scroll to Top
Scroll to Top